Vemdalen

Vemdalen är en tätort i Härjedalen. Det är också ett samlingsnamn för tre skidorter som ligger intill Vemdalen. Skidorterna är Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. De tre skidorterna marknadsförs som en enda skidort med ett gemensamt liftkort. Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna har alla sin speciella inriktning. Vemdalsskalet är det naturliga centrat som har en lång svensk skidtradition. Björnrike lockar främst familjer och carvingfrälsta. Klövsjö anses vara fjällens vackraste by och Storhogna har ett välrenommerat spa, vilket gör att Klövsjö/Storhogna passar de som vill koppla av, njuta av naturupplevelser och den friska fjälluften.

Skidåkning

De tre skidorterna har tillsammans 51 nedfarter och 30 liftar. Säsongen varar mellan mitten av november till mitten av april. Högsta fallhöjd är 440 meter och längsta nedfarten 2100 meter. Björnrike, familjernas favorit, har tre fjällryggar med böljande och carvingvänliga pister i söderläge. Alla backar strålar samman nertill. Det finns också några bra svarta backar och i grytan ovanför Långsvängen och Helvetesdalen finns offpiståkning. Vemdalsskalet har två fjällsidor: Hovdetoppen och Skalsfjället, där Skalsfjället har den brantaste åkningen. Vemdalsskalet har flera barnbackar som ligger centralt nära Högfjällshotellet. Storhogna har lite enklare pister, medan Klövsjö har flera av Vemdalens mest utmanande pister. Bland annat finns tre svarta pister som nås med liften Superstolen och backen Supersvängen rankas som en av de bättre tävlingspisterna i fjällvärlden. Det finns visserligen några enklare backar även i Klövsjö, uppe på kalfjället, men området är istället väderkänsligt. Eftersom samtliga skidorter ligger nära varandra i Vemdalen och samma liftkort gäller, så kan man med fördel testa alla skidområden för att hitta sina favoritbackar. Längdskidåkning finns på alla områden, totalt 50 kilometer spår, varav 6 kilometer är upplysta.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Det finns tre hotell, Hotell Klövsjöfjäll, Storhogna Högfjällshotell & Spa samt Högfjällshotellet i Vemdalen som har funnits sedan 1936. De flesta bor dock i stugor och lägenheter nära backarna. Om man vill ha party och nattliv så ska man bo i Vemdalen. Hotellet har flera barer och restauranger. Bra restauranger finns också i Björnrikecentrat och på hotellen i Klövsjö och Storhogna. Vill man ha extra god mat rekommenderas ett besök på Vålkojan i Vemhån.

Till Vemdalen åker man med bil, buss, tåg eller flyg. Det går direktbussar från Stockholm, direkttåg från Malmö och Göteborg. I övrigt sker transfer från Östersund.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 5.8/10 (4 röster)
Vemdalen, 5.8 out of 10 based on 4 ratings


Kommentera