Varför åka till de svenska fjällen?

De svenska fjällen är ett fint område att uppleva saker på, året om. Det är många som åker till fjällen även under sommaren för att njuta av mäktiga vyer och kanske tälta medan man är på vandringar. Den svenska allemansrätten möjliggör att alla får vistas i naturen under vissa förutsättningar. Att åka med motorfordon på mark som annan äger är inte tillåtet såvida du inte har fått ägarens uttryckliga tillstånd. Man kan inte bortförklara sig med att man inte visste eftersom lagen inte tar hänsyn till det.

Naturupplevelser

På sätt och vis är fjällen mer storslagen på sommaren. Du kan se växtlighet och djur på ett sätt som inte går under vintern. Dock kan det vara mäktigt att se renar på vintern i fjällen, likaså att åka skidor där. Att se soluppgångar och solnedgångar samt norrsken är mäktiga upplevelser som förstärks av att stadsljus och föroreningar inte försämrar sikten. Många åker till fjällen bara på grund av naturupplevelserna och inte för att roa sig med något. En sorts terapi som kan vara bra för många stressade människor.

Gemenskapen

Gemenskapen man kan hitta i en fjällstuga är svårslagen. Det är mysigt att bara umgås i en stuga som kanske har en vedeldad kamin som man kan sitta framför. Dessutom kan man spela sällskapsspel och kortspel vilket många tycker är kul.

Skolresor

Skolor anordnar många skidresor till fjällen vilket brukar uppskattas av eleverna. Det är bra för klassammanhållningen att åka iväg och umgås på ett ledigt sätt.

Skidåkningen

Majoriteten av dem som frivilligt åker till fjällen gör det för att åka skidor och snowboard. De svenska fjällen är givetvis den bästa regionen i Sverige för just skidåkning. Det finns också skoterleder som är speciellt anpassade för skoteråkning. Att åka skidor är bra för hälsan. Man blir svettig och mår allmänt bra av att vistas i naturen och insupa den friska luften.