Utrustning

Det finns mycket utrustning som är bra att ha med sig på en fjällresa, men det är viktigt att inte ta med sig för mycket. Kläder kan du tvätta om möjligheten finns. Det är bara tungt att bära runt på massa packning som du kanske inte alls kommer att använda.

Kläder

I fjällen är det kallt och därför bör du klä dig varmt. Bomull är inte att föredra i backarna utan du bör klä dig med ullplagg (syntetiska material om du inte tål ull) och försöka minimera att du blir blöt. Ha gärna jackor och byxor som är både vindtäta och vattentäta. Skidhjälmen bör vara rund och ska täcka bakhuvudet. Det räcker inte med en cykelhjälm. Har man glasögon för syns skull så kan det vara bra att ha linser istället eftersom det är risk för att glasögonen går sönder vid skidåkning.

Mediciner

Tar du mediciner dagligen som du behöver ska de självklart medföras till fjällen. Normalt sett går det utmärkt att ta mediciner och klara skidåkningen ändå. Ta kontakt med din läkare om du är minsta osäker på huruvida det kan föreligga fara eller inte.

Ryggsäck och annat

Ryggsäck är klart bäst när man åker skidor. Den stör inte framkomligheten och du kan faktiskt få bra träning genom att åka skidor med ryggsäck. Se till att den är vattentät så den inte blir blöt av yrande snö. Att ha en axelremsväska på sig vid skidåkning är inte att rekommendera då den snedställer din kroppstyngd och gör det svårare för dig att parera motkrafter.

Mobil är bra att ha med sig om man blir nödställd. Det är bra att ha med sig smörgåsar, varm choklad och vatten när man åker skidor varje pass. Extra energi är alltid bra, speciellt när det är kallt eftersom man lättare gör av med energi vid skidåkning.