Tärnaby

Tärnaby ligger i Storumans kommun i Lappland. Det är en skidort som är känd för att ha fostrat ett flertal alpina skidåkare, exempelvis Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Pärson och Jeny Byggmark. Av Sveriges 185 världscupssegrar genom tiderna har 131 av dessa vunnits av åkare från Tärnaby. Den klubb som alla har tävlat för är IK Fjällvinden. Många av de kända skidåkarna har fått backar uppkallade efter sig, till exempel Ingemarbacken och Anjabacken.

Skidåkning

Det är ingen slump att så många bra åkare kommer just från Tärnaby. Det finns riktigt bra backar att åka skidor i. Tärnaby brukar vara först i fjällen att öppna. Pisterna är snabba och anpassade för duktiga skidåkare, men det finns också familjebackar. Tärnaby är riktigt snösäkert. Det finns 22 stycken nedfarter och fem liftar. Säsongen varar mellan oktober och maj. Den högsta fallhöjden är 425 meter.

Tärnaby passar alla slags skidåkare – här finns snowboard, slalom, längdskidåkning, heliski och offpist. Man delar skipass med Hemavan. Det skiljer bara 20 kilometer mellan de båda skidorterna och skidpasset gäller alltså i båda systemen. Det går också gratis skidbussar mellan de två orterna. Skidskola finns på alla nivåer för såväl barn som vuxna. Det finns också en Training Park i Tärnaby med hopp, rails och boxar. Man kan också åka längdskidor, från tre kilometer till tio kilometer långa spå finns att välja bland.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Direktflyg går sex dagar i veckan och då landar man i Hemavan för vidare transfer till Tärnaby. Även direktbuss går från Stockholm. Man kan också åka tåg till Vännäs eller Östersund för vidare transfer till Tärnaby. Tärnaby ligger också nära norska gränsen. Många skidåkare bor på Tärnaby Fjällhotell som ligger precis vid pisten. Där serveras också bra mat och det finns mysig after ski framför öppna spisen i baren. Tärnaby Bed & Breakfast är också välbesökt, både när det gäller boende och mat. Där finns även café med bookshop. Tärnaby Wärdshus har också bra boende och deras pizzeria rekommenderas av många. Tärnaby camping har öppet sommartid.

I Tärnaby finns möjlighet att ta del av den samiska kulturen. Man kan också vara med om upplevelser för livet, genom att till exempel åka hundspann, åka på skotersafari eller vinterfiska.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 7.5/10 (2 röster)
Tärnaby, 7.5 out of 10 based on 2 ratings


Kommentera