Tandådalen

Tandådalen är en skidanläggning i Sälen. Första liften öppnades 1963 av familjen Gerremo. Det fanns också några små stugor för uthyrning och snabbt bildades Tandådalens Linbane AB. Idag är Tandådalen en av Skistars fyra anläggningar i Sälen. Tandådalens anläggning är ihopkopplad med Hundfjället, vilket gör att man kan åka skidor och lift emellan dem. Köper man skipass hos den ena anläggningen så gäller detta automatiskt hos den andra anläggningen.

Skidåkning

Tandådalen och Hundfjället delar såväl pister som liftar med varandra. Det finns en förbindelselift som går mellan de båda skidanläggningarna. Du kan välja mellan 57 nedfarter och 37 liftar. Både Tandådalen och Hundfjället är två lekfulla fjäll. De är lugnare än exempelvis Lindvallen, passar bra för barnfamiljer och erbjuder Sälens mest omväxlande åkning. Tandådalen har bra åkning med korta, men branta och kuperade avfarter. En fördel med Tandådalen är att backarna ligger i flera vädersträck, så under en blåsig dag kan man välja en backe där man slipper få motvind, medan man under en solig dag kan man välja en backe där man får ha näsan i solen.

I Tandådalens Superpark finns de festaste hoppen för akrobatiska ungdomar. Även Juniorparken som ligger strax intill är utformad för trick, om än något mindre avancerade trick än i Superparken. En halfpipe finns också och den anses av många vara Sveriges bästa. Det finns flera fun parks, men det finns också plats för de mindre avancerade åkarna. Östra Tandådalen har ett lite lägre tempo och snällare backar. Barnen har sitt eget Fjälldorado med barnanpassade liftar och backar. För längdskidåkaren finns det 26 kilometer längdspår, varav fem kilometer är belysta.

Boende, resa och övriga aktiviteter

På Tandådalens skidområde finns stugor och lägenheter på gångavstånd från backarna. Den som vill ha ett lite lyxigare boende bör titta på de så kallade Panoramalägenheterna i Tandådalen.

Skidkrogen Tandådalens Wärdshus serverar god mat och erbjuder också kul party. Café Mezzo är ett italienskt café, väl värt att besöka. Ett ofta rekommenderat alternativ är också Fjällis Mat & Vin. Till skillnad från Hundfjället så är pulsen lite snabbare och hetare i Tandådalen. Det finns gott om aktiviteter, både dagtid och kvällstid. För den som hellre vill slappna av rekommenderas Tandådalens Poolarium, där du har en fantastisk utsikt över backarna. Det känns som att bada mitt i backen.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 0.0/10 (0 röster)


Kommentera