Stöten

Stöten är ett skidområde i Sälen. Det finns flera skidområden i Sälen, men i Stöten hittar man Sälens längsta backar med högst fallhöjd. Stöten är även den nordligaste och mest avlängsna anläggningen i Sälen. Det är framförallt familjer som lockas till Stöten, men även många erfarna åkare. Många tävlingar anordnas i Stöten. År 2007 arrangerades SM i slalom och storslalom i Stöten. Tävlingarna hölls i World Cup-backen och Älvan, som anses vara Sälens bästa pist.

Skidåkning

Stöten har 29 nedfarter och 18 liftar. Anläggningen har högsta fallhöjden i Sälen, hela 370 meter, och även den längsta nedfarten, Mormors störtlopp, på 2600 meter. Skidsystemet är uppbyggt kring tre torg, där hjärtat i anläggningen utgörs av Skidtorget med Stöten Hotell. Därifrån utgår flertalet liftar, bland annat en sexstolslift till World Cup-backen. Precis intill ligger Stötens Dream Park. Soltorget ligger strax nedanför till vänster och därifrån utgår flera lätta och långa pister. Där finns också barnområden med knappliftar. De brantaste backarna ligger åt höger i skidsystemet, vid Branta torget. Allra längst till höger finns offpist, liksom i skogen. Snökanoner står för merparten av nederbörden, men det kan ändå falla en hel del natursnö i Stöten. Förutom utförsåkning finns också 15 kilometer längdspår, där man kan njuta av härliga naturupplevelser längs spåren.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Till Stöten kan man åka med bil, buss, tåg eller flyg. Fjällexpressen är en busslinje som går flera gånger i veckan från flera orter i Sverige. Med tåg och flyg blir det transfer till Stöten från exempelvis Mora. Det finns gott om alternativ när det gäller boende i Stöten och mycket nytt har byggts de senaste åren. Man kan bo på lägenhetshotell, vanligt hotell, stugor eller på camping. Soltorgsbyn är det mer exklusiva området i Stöten. Oavsett vad man väljer för boende så är det nära till det mesta.

Stötens hotell är centrum för nöjeslivet i Stöten. Där finns Bistron, Brasseriet, Tipi Bar och nattklubben Backstage. Vildmarkskåtan ligger ovanför Soltorget och där serveras våfflor, renkebab och hamburgare. Totalt finns det nio restauranger i Stöten. Vattufjäll är ett aktivitetshus där man kan bland annat kan bowla och bada i äventyrsbad. Det erbjuds också många andra aktiviteter med fokus på naturupplevelser, exempelvis hundspann, renturer, skotersafari och minimotorcross. Barnen har sitt eget after ski.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 8.4/10 (7 röster)
Stöten, 8.4 out of 10 based on 7 ratings


Kommentera