Storlien

Storlien är en skidort i Åre kommun som ligger i Jämtland. Det bor cirka 80 invånare i orten, men årligen kommer mängder av turister till Storlien för att åka skidor, fjällvandra eller njuta av fjällnära naturupplevelser. Storlien ligger bara två mil från norska gränsen, vilket gör att många norrmän besöker Storlien. Den svenska kungafamiljen har också ett hus i Storlien där de brukar fira påsk.

Skidåkning

De första turisterna kom till Storlien 1870 för att njuta av den vackra naturen. Redan 1924 anordnade Skidfrämjandet en kurs i utförsåkning i Storlien, vilket anses vara slalomåkningens början i Sverige. 1933 öppnades den första slalombacken i Storlien och 1935 hölls den första internationella slalomtävlingen. 1942 öppnades den första skidliften i området och det var den andra liften som byggdes i Sverige. Storlien har därför en lång tradition av skidåkning. Det är också en av Sveriges snösäkraste skidorter.

Skidområdet består av 23 nedfarter och 9 liftar. Fallhöjden är låg, endast 190 meter, vilket gör att backarna är korta. Det finns tre barnområden med lätta nedfarter och knapplift. Varje fredag sker kvällsskidåkning i den upplysta slalombacken. Funparken är väldigt uppskattad. Tidigare var det mest turåkare och barnfamiljer som åkte till Storlien, men nu kommer också många partyglada norrmän och konferensgrupper. Bristen på branta backar kan få de mest erfarna åkarna att tappa sugen, men man kan kombinera en resa till Storlien med dagsutflykter till norska Meråker (2 mil bort), Åre (5 mil bort) och Trillevallen (7 mil bort). Bussturer brukar arrangeras till de närliggande skidorterna.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Många åker tåg till Storlien. Storliens järnvägsstation ligger 600 meter över havet och är Sveriges högst belägna järnvägsstation. Till Storlien går det nattåg till och från Göteborg, Stockholm och Malmö. Dagligen går också X2000 till och från Stockholm. Även Mittnabotåget, som går mellan Östersund och Trondheim, går förbi Storlien. Vill man flyga så kan man välja mellan Trondheim flygplats, 7 mil väster om Storlien, eller Åre Östersund Airport, som ligger 15 mil österut. Man kan förstås också ta bilen eller bussen.

I Storlien finns Storliens högfjällshotell och stugbyn Fjäll-lien. De flesta bor på Högfjällshotellet som är byggt 1935 och hör till Skandinaviens största fjällhotell. Det finns också stugor och lägenheter att hyra. På hotellet finns en restaurang med middagsbufféer, barer och en danslokal. Le Ski serverar också mat och har även en bar.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 3.0/10 (3 röster)
Storlien, 3.0 out of 10 based on 3 ratings


Kommentera