Säkerheten i fjällen

Att befinna sig i den svenska fjällen kan vara kul och häftigt, men säkerheten kommer alltid först. Det gäller för vuxna att ha tillsyn över såväl barn som tonåringar då dessa kan vara impulsiva och göra saker utan att tänka till innan. När man åker skidor eller befinner sig på berg bör man absolut inte ha druckit alkohol eller vara trött då det kan få fatala konsekvenser. Se till att vara utvilad och drick varm choklad istället för andra drycker uppe bland bergen.

Höjden

Att falla från hög höjd är förknippat med svåra skador och oftast med döden. Det säkraste är att befinna sig på berg som är pistade och säkra att stå på. Is och snö kan göra att man halkar, därför bör man inte stå nära stup eller liknande. Oerfarna skidåkare bör inte börja med att åka från den högsta toppen utan börja i mitten av en backe för att förhindra skador. Det gäller att man vet hur man parerar svängar och hur man kontrollerar farten för att ha riktig pejl på läget.

På sommaren så gäller samma sak, respektera höjder och gå på mitten av berget, undvik sluttningar och stup.

Nödanrop

Är man nödställd på fjällen är det bra om man har med sig mobil och en powerbank (enhet som har extra energikapacitet till en mobil som har slut på energi). Det är också bra om man har med sig nödraketer som man kan antända för att visa närliggande byar att man behöver hjälp. Ficklampa kan också göra jobbet genom att man blinkar med den likt SOS-anropet (3 långsamma blinkningar och 3 snabba blinkningar).

Isdobbar

Det är bra att ha isdobbar även på fjällen runt halsen. Då kan man snabbt fånga upp sig själv om man halkat på ett berg.

Umgänge

Det viktigaste av allt är att ha folk runt omkring sig på fjället. Att vara ensam minskar överlevnadschanserna dramatiskt.