Skidresor Riksgränsen

Riksgränsen är en av Sveriges populäraste skidorter och också världens nordligaste vintersportort. Riksgränsen ligger i Kiruna kommun, Lappland. I byn bor det bara 40 åretruntboende, men vintertid åker mängder av turister på skidresor till Riksgränsen, framförallt för skidåkningens skull. Redan 1928 invigdes turiststationen Lapplandia av Skidfrämjandet (nuvarande Friluftsfrämjandet) och sedan dess har skidorten bara ökat i popularitet och fler än någonsin åker nu på skidresor till Riksgränsen. Orten omges av Gabna och Talma samebyar. Varje år i maj hålls Scandinavian Big Mountain Championships och de nordiska mästerskapen i extremskidåkning på Nordalsfjället.

skidresor riksgränsen

Skidåkning och snowboard i Riksgränsen

I Riksgränsen finns det 34 nedfarter inklusive offpist. Längsta nedfarten är på 2500 meter och högsta fallhöjd 387 meter. Den totala pistlängden är 15 kilometer och det finns sex liftar. Framförallt är Riksgränsen känt för sin offpiståkning. Skidresor till Riksgränsen erbjuder helt fantastisk offpiståkning. Det är också landets nederbördsrikaste plats som får enorma mängder snö. Säsongen varar från februari till midsommar vilket betyder att du nästan hela året kan åka på skidresor till Riksgränsen.

Det finns 15 pister. Den pistade skidåkningen sker på Riksgränsfjället som är 909 meter över havet. Men bredvid och mellan de preparerade pisterna erbjuds offpiståkning. Heliski är också något som Riksgränsen har satsat på. All åkning sker på kalfjället vilket ger stora åkytor. Det finns branta nedfarter, men den större delen är lätta till medelsvåra pister. Bäst snö- och väderförhållanden är i april, men den största naturupplevelsen får man i april och maj. Då är liften också ibland öppen nattetid.

Pisterna i Riksgränsen har spännande och roliga namn, ofta inspirerande av personer som genom åren satt sin prägel på skidåkningen i Riksgränsen. Exempelvis Apelsinklyftan som löper genom en ravin, BH-löpan som är uppkallad efter skidläraren Bengt-Herman Nilsson, Doktorns knäled som fått sitt namn från läkaren Nils Svanborgh och Skrattvallen, en röd offpist som förr användes i skidskolan och därför gav upphov till många tokiga fall och skratt.

Boende, resa och övriga aktiviteter i Riksgränsen

Riksgränsen ligger 14 mil från Kiruna. Man kan åka tåg dit eftersom Riksgränsen har en hållplats på Malmbanan med tågförbindelser till Narvik, Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Stockholm och hela södra Sverige. Flyg till Kiruna och därefter transfer till Riksgränsen. På hotellet finns enklare skidåkarrum, lägenheter och traditionella hotellrum. Meteorologen Skilodge är nyöppnad, men redan ett uppskattat boendealternativ. Restaurang Lapplandia på hotellet serverar högklassisk mat med lappländska influenser. Meteorologens restaurang har enklare, men vällagad mat. På dalstationen finns också Café Lappis. Nöjespalatset är Grönan på hotellet, där erbjuds såväl after ski som nattklubb.

På skidresor till Riksgränsen åker man för skidåkning, men det finns också andra sätt att upptäcka fjällen på, exempelvis genom skotersafari, hundspann och fjällvandring.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 5.6/10 (5 röster)
Skidresor Riksgränsen, 5.6 out of 10 based on 5 ratings


Kommentera