Ramundberget

Ramundberget är en skidort i västra Härjedalen. Ramundberget ligger precis på gränsen till den orörda fjällvärlden och där får man en lång säsong med mycket natursnö eftersom skidanläggningen ligger 700-1000 meter över havet. Skidorten tillhör Funäsdalsfjällen som består av flera skidanläggningar. De första gästerna kom för att åka skidor redan 1936 och idag är Ramundberget en väletablerad men personlig skidanläggning med ett starkt varumärke.

Skidåkning

Skidtidningar har klassat Ramundberget till en av de bästa skidorterna i Sverige. Man åker på natursnö, vilket inte bara ger en särskild vinterkänsla, utan också fina offpistmöjligheter. Det finns hela 42 pister med total pistlängd på 30 kilometer. Den längsta nedfarten är 1650 meter och högsta fallhöjden är 300 meter. Pisterna är variationsrika och passar skidåkare på alla nivåer. Det finns 8 liftar. Skidområdet är variationsrikt med såväl flacka som branta backar. Berget självt har fått bestämma om lutning och topografi i backarna, vilket gör att backarna blir än mer variationsrika. Det finns också flera parker. På Ramundberget finns 300 kilometer preparerade längdspår, vilket är världens längsta spårsystem. Men om inte det känns nog så finns det också 450 kilometer rösade leder. För barnen finns området LillRamis på tryggt avstånd från de övriga pisterna. Där finns barnlift och lekhus med personal som tar hand om barnen och aktiverar dem med tävlingar och utmaningar. I äventyrslandet Mickelinas värld kan barnen träffa fjällräven Mickelina och leka, lära, åka skidor och ha roligt. Själklart finns skidskola på alla nivåer.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Ramundberget ligger i Härjedalen, två mil från norska gränsen. Med bil tar det 6-7 timmar från Stockholm. Det går direktbussar från Stockholm, Göteborg, Uppsala och Gävle. Tåg och flyg fungerar också, då med transfer till Ramundberget. Det finns många olika typer av boende att välja bland på Ramundberget. Fjällgården är ett klassiskt hotell med anor från 1930-talet. När det gäller stugor och lägenheter finns det flera alternativ, exempelvis Skarsvallen som ligger alldeles intill liftarna eller Fjällängen som ligger mitt i backen med en vidunderlig utsikt. Man kan också bo i Funäsdalen som är ett samhälle med all service man kan tänkas behöva och ändå har man nära till skidåkningen.

Det finns sex olika restauranger och krogar på skidanläggningen. After ski och nöjen anordnas flera dagar i veckan under högsäsong. Det finns ett spa med relax, pool, gym och bastu. Man kan också prova heliskiing, skotersafari, klättervägg eller utmana varandra i pulkabacken.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 8.1/10 (8 röster)
Ramundberget, 8.1 out of 10 based on 8 ratings


Kommentera