Lofsdalen

Lofsdalen är en vintersportort och fjällby som ligger i Härjedalen, på norra sidan av Lofssjön. Hovärksfjället har flera nedfarter med bra fallhöjd. Man har åkt skidor i Lofsdalen sedan 1930-talet, men trots detta så har anläggningen lyckats hålla sig som en doldis. Äkta fjällkänsla fås från kala toppar, renhjordar och rikligt med natursnö.

Skidåkning

Lofsdalen kallar sig gärna för den lilla byn med den stora skidåkningen. Där finns 25 nedfarter och 9 liftar. Fallhöjden är hela 492 meter. Den längsta nedfarten är 3400 meter och total nedfartslängd är 27 kilometer. Förra året invigdes den nya sexstolsliften Lången Express, vilket gjorde att åkningen nu har blivit avsevärt bekvämare. Pisterna är omväxlande och breda. Uppe på kalfjället hittar man flera röda och svarta pister, exempelvis den välkända Svarta Sara. Intill Björnrennet och Sadelsvängen finns bra offpist. Under trädgränsen finns den nya Dreamparken samt lättare åkning för barn och nybörjare och även några kurviga backar som ger en rolig utmaning. Den gamla parken har gjorts om till en skicrossbana med naturliga raviner och skogsstigar. För barnen finns dels barnområdet Snölandet och dels rolig snölek i Loffeparken. Säsongen varar mellan december och april

Boende, resa och övriga aktiviteter

Under 2009 öppnade Fjällhotellet på nytt, efter att ha legat i dvala under fem år, och där erbjuds allt från vandrarhemsboende till sviter. I Fjällterrassen finns fina lägenheter. Det finns också gott om privatägda stugor för uthyrning, vilka förmedlas av Lofsdalens bokning. Den som vill ha något exklusivare boende kan hyra en timmerstuga i Lofsdalens nya fiskecamp vid sjön. Att hitta till Lofsdalen är inga problem. Man kan åka direktbuss från Stockholm eller Fjällexpressen som går från Köpenhamn, Malmö och Göteborg. Tåg och flyg är också goda alternativ, liksom bil.

Det finns flera restauranger att välja mellan. Vid skidanläggningen finns restaurang Hovärken med lunch, krog och after ski. Fjällhotellets restaurang erbjuder à la carte och bufféer samt after ski, medan Lisas bod och café är kända för sina våfflor. Restaurang Trapper har liveband och bar som man kan njuta av medan man äter allt från à la carte till pizza. I Lofsdalen finns ett aktivitetshus där man kan exempelvis spela biljard, golf i golfsimulator och bowla. Man kan också pröva skoteråkning, hundspann, isfiske, slädtur med renar, paintball, vesselturer till topps, bandvagn eller renrajd. Sommartid kan man fiska, åka mountainbike, vandra och cykla.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 6.8/10 (14 röster)
Lofsdalen, 6.8 out of 10 based on 14 ratings


Kommentera