Kittelfjäll

Kittelfjäll är ett av Sveriges mest kända skidområden. Kittelfjäll ligger i Vilhelmina kommun i Västerbottens län. Fjället ligger i Vojmåns dalgång där bland annat också fjälltopparna Henriksfjäll, Borkan, Dauna och Vardofjäll finns. Kittelfjäll är ett naturskönt område med branta fjäll, forsar, sjöar, skogar och hedar. I närheten ligger Marsfjällsreservatet med högfjällsväxtlighet och det omtalade Offerskalet, som enligt samerna är en helig plats. De mest kända invånarna i Kittelfjäll var samefamiljen Grahn, där flera av syskonen har tävlat i skidåkning. Bengt-Erik Grahn var på 1960-talet Sveriges bäste slalomåkare. Samtliga syskon tävlade för Tärnabyklubben Fjällvinden, en klubb som även Ingemar Stenmark, Stig Strand och Anja Pärson har tävlat för på senare år.

Skidåkning

Kittelfjäll har 50 nedfarter och fyra liftar. Den längsta nedfarten är 2200 meter och högsta fallhöjden är 395 meter. I Kittelfjäll finns ett av Sveriges tuffaste offpistområden för utförsåkare. Av de totalt 50 nedfarterna så pistas bara fem. Man åker ofta i raviner och flera av nedfarterna innebär utmaningar. Till Kittelfjäll lockas erfarna åkare och äventyrslystna skidfantaster. Barnfamiljer och nybörjare har inte så mycket att hämta i Kittelfjäll. Inte ens barnbacken är särskilt snäll, utan den har däremot ett rykte som Sveriges mest vågade barnbacke. De flesta nedfarterna har bara lätt till medelsvår lutning, utmaningarna och svårigheterna ligger mer i att hinna svänga. Det finns en park med hopp och räcken. Med helikopter eller catski kan man också nå fjällmassiv som Risfjäll, Dauna, Marsfjäll och Borka.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Man kan åka med flyg till Vilhelmina med transfer till Kittelfjäll. Kittelexpressen är en sovbuss som går från Stockholm till Kittelfjäll med påstigning längs vägen. Självklart kan man också resa med tåg och bil. De flesta skidåkarna bor på Hotell Kittelfjäll där det finns allt från skidåkarrum till enkla hotellrum. Man kan också på i Kittelparkens stugby, där det även finns en camping alldeles intill. Det finns gott om privatägda stugor för uthyrning. En del väljer också att bo på Pensionat Granen som är både mysigt och trivsamt, men som istället ligger en bit från liften.

Hotell Kittelfjäll har berömda bufféer som är mycket omtyckta bland skidåkarna. Pensionat Granen har också en bra restaurang som många rekommenderar. Även Kittelparken har bar och restaurang med Texas-inspirerat kök. Partyt finns i hotellets källarbar. De senaste åren har man satsat alltmer på liveband och DJ:s.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 10.0/10 (1 röst)
Kittelfjäll, 10.0 out of 10 based on 1 rating


Kommentera