Kettilsås

Kettilsås ligger 8 kilometer söder om Vetlanda. Det är en skidanläggning som drivs ideellt av Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Vetlanda. Man började åka skidor i Kjettilsås redan 1947 och därefter har anläggningen utvecklats genom medlemmarnas stora intresse för utförsåkning och aktivt friluftsliv.

Skidåkning

I Kettilsås finns tre backar för utförsåkning. Det finns också en Fun Park med Bigjump. Det finns utrustning för tillverkning av konstsnö. De tre backarna man kan välja bland är Familjebacken (450 meter lång med en fallhöjd på 85 meter), Teknikbacken (360 meter lång med en fallhöjd på 75 meter) samt Barnbacken (100 meter lång med en fallhöjd på 10 meter). Det finns också en speciell pulkabacke.

Kettilsås passar framförallt för nybörjare och familjer, då backarna är snälla och korta. Anläggningen är familjär och gemytlig med grillplatser i backen och mysigt café intill backarna. Men det finns också en teknikbacke som ger en något större utmaning. Det är mycket korta liftköer, vilket ger kontinuerlig åkning och en avslappnad stämning. Anläggningen erbjuder skidskola i utförsåkning, telemark, snowboard och slopestyle. Det finns flera längdskidspår att välja mellan, från 1,25 kilometer och upp till 10 kilometer i naturskön miljö.

Boende, resa och övriga aktiviteter

I skidanläggningen finns café och värmestuga. Du kan också hyra utrustning där, såväl för utförsåkning och för snowboard. I närheten av backarna finns en husvagnscamping som även erbjuder camping vintertid. Övrigt boende får man ordna på andra ställen, kanske framförallt i Vetlanda där det finns många alternativ att välja bland.

På somrarna kan man vandra och åka mountainbike omkring Kettilsås. I och omkring Vetlanda finns gott om aktiviteter att välja bland, framförallt naturupplevelser. Man kan fiska, rida, bada, plocka svamp eller spela golf. Det finns också rikt med sevärdheter och utflyktsplatser på bekväma avstånd. Några välkända exempel är Astrid Lindgrens Värld, polkagristillverkningen i Gränna, High Chaparall, Glasriket, Guldvaskning i Ädelfors och Kleva Gruva.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 0.0/10 (0 röster)


Kommentera