Idre

Idre är en vintersportort med flera skidanläggningar. Idre ligger i Älvdalens kommun, vid Idresjön i nordvästra Dalarna, bara tre mil nordväst om Särna. Den största skidanläggningen är Idre Fjäll. Idre är Sveriges fjärde största vintersportort. Även sommartid är orten en populär turistort som erbjuder bland annat golf, fjällvandring, ridning och sportfiske. Runt omkring Idre, i fjällområdena, bedrivs renskötsel av Idre sameby, Sveriges sydligaste sameby.

Skidåkning

Idre Fjäll invigdes 1968 och har sedan dess vuxit till att bli en mycket populär skidanläggning. Vintersportanläggningen var först med snökanoner i slutet av 1970-talet, i början av 1980-talet byggde de Europas första fyrstolslift och 1984 invigdes världens första tunnellift i Idre Fjäll. Det finns 32 liftar och 42 nedfarter. Den totala pistlängden är 28 kilometer. Den största fallhöjden är 307 meter och längsta nedfarten 2800 meter. Idre Fjäll marknadsförs med Dalarnas längsta och brantaste backar. Men det finns gott om pister för alla smaker, från nybörjare till svartaste svart. Vill man ha utmaningar finns exempelvis backarna Chocken, Tävlingsbacken, Svarten och Specialen. Men det finns också många familjeanpassade backar. För de mindre åkarna finns flera barnområden, bland annat en backe där den kramgoa renen Aske väntar med snölek längs en slingrande skogsbana. Det finns också ett par parker, dels en Juniorpark och dels Stora Parken. Backarna ligger i alla vädersträck, så du kan välja backe utifrån vindriktning och solläge. För längdskidåkaren finns det totalt 65 kilometer preparerade skidspår. Till Idre kommer såväl familjer som idrottsklubbar som vill försångsträna. Även många norrmän har upptäckt Idre Fjäll.

Boende, resa och övriga aktiviteteter

Boendet ligger nära backar och service. De flesta väljer att bo i stugor och lägenhetshus. Vill man bo lite lyxigare så finns Pernilla Wiberg Hotell och Dähliehyttan som är skidkungen Dählies 400 kvadratmeter stora timmerhus som innehåller 30 bäddar. På Pernilla Wiberg Hotell kan man också äta god mat och njuta av goda drinkar. Det mesta av kvällslivet och nöjeslivet äger dock rum i Idre Fjälls stora huvudbyggnad där det finns flera restauranger, afterski, nattklubb, karaoke, buffé och familjeunderhållning.

Idre Fjäll ligger 15 mil norr om Mora, mot norska gränsen. Det går utmärkt att ta sig dit med såväl flyg och tåg som med bil och buss.

Det finns gott om aktiviteter omkring Idre. Framförallt är dessa koncentrerade kring naturupplevelser, som hundspann, ridning, fjällvandring, cykel, isfiske, snöskor och fisketurer. Runt Idre Fjäll går det 95 kilometer vandringsleder och 20 kilometer mountainbikeleder.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 0.0/10 (0 röster)


Kommentera