Skidresor Hemavan

Hemavan är en mycket känd turistort som lockar turister såväl under sommaren som vintern. Framförallt är väl orten känd som skidort, men Hemavan är också utgångspunkt för Kungsleden, en vandringsled på cirka 400 kilometer som sträcker sig ända upp till Abisko. För några år sedan invigdes även en ny vandringsled, Drottningleden, av drottning Silvia. Den sträcker sig mellan Hemavan och Laisaliden. Kring Hemavan breder en mäktig fjällvärld ut sig. Norra Storfjället, Södra Storfjället och Artfjället bildar med sina toppar på omkring 1700 meter en magnifik utsikt. Hemavan ligger i Storumans kommun i Lappland, fyra mil från norska gränsen och två mil från skidorten Tärnaby. Det finns gott om utflyktsmål i Hemavan. Skidorten ligger nämligen i utkanten av Vindelfjällen – ett av Europas största naturreservat.

Skidåkning och snowboard i Hemavan

Till Hemavan åker man framförallt för att åka skidor och då är det den alpina skidsporten som står högst på listan för turisterna. Från början av november finns det snö i backarna. Både Anja Pärson och Ingemar Stenmark kommer från trakterna kring Hemavan och båda har fått varsin skidbacke uppkallad efter sig. Området passar bra för barnfamiljer, men även för erfarna åkare som vill prova offpist. Det finns en terrängpark intill mellanliften och ett barnområde vid norrliften. Snötillgången är god och det är natursnö man åker på. Eftersom det är så nära till Tärnaby så har man också deras backar att välja bland. Tärnaby brukar vara först i Sverige att öppna sina backar för säsongen och även där finns gott om pister för alla smaker.

Boende, resa och övriga aktiviteter i Hemavan

I Hemavan finns ett högfjällshotell, ett värdshus och det finns även många stugor att hyra. Det finns också flera restauranger och pubar att välja bland. Fjällparken har en restaurang högst uppe på toppen, Guldbollen, med en unik utsikt över fjällvärlden. Nära restaurangen finns även en fjällbotanisk trädgård där man kan titta på de flesta i fjällvärlden förekommande örter och blommor. Det finns en linbana som ger möjligheten att på ett bekvämt och barnvänligt sätt ta sig upp på fjället. Sommartid kan man även ta med sig cykeln upp på fjället.

Det går direktflyg mellan Arlanda och Hemavans flygplats sex dagar i veckan. Flyget tar mindre än två timmar.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 10.0/10 (1 röst)
Skidresor Hemavan, 10.0 out of 10 based on 1 rating


Kommentera