Hallandsås

Hallandsås, eller Hallandsåsen som orten också kallas ligger mellan Skåne och Halland. Det är den nordligaste av de skånska horstarna. En horst är ett geologiskt fenomen som har uppstått via en förskjutning längs förkastningar så att områdena på båda sidorna av förkastningen har sjunkit ner. I Skåne finns fem berömda horstar; Hallandsåsen, Nävlingeåsen, Linderödsåsen, Romeleåsen och Söderåsen.

Skidåkning

Hallandsåsen kallas även för Sydsvenska Alperna. Det är svårt att tro att det finns två alpina skidanläggningar på Hallandsåsen, men det finns det. Vallåsen ligger på norra sidan av Hallandsåsen och är känd för skidåkning vintertid. På sommaren kan man vandra eller cykla där. Sommartid är det en bikepark i slalombacken, där man utnyttjar skidliften för att ta sig upp med cykeln i backen. Från mitten av december och en bit in på vårkanten kan man åka skidor på Vallåsens skidanläggning som har nio pister och terrängpark.

Oavsett vilken nivå du befinner dig på som skidåkare så finns nedfarter som passar dig. De flesta backar är dock relativt lätta. Vill du ha svarta pister får du leta någon annanstans. Från grönt till rött finns dock varierande skidåkning över stora ytor. Högsta fallhöjden är på 145 meter och den längsta nedfarten är 1260 meter lång. Liftkapaciteten är väl avstämd med åkytan i backarna för att det aldrig ska bli för trångt i backarna. Det finns två stolliftar, varav en med expresslift, samt tre släpliftar. Terrängparken erbjuder en blandning av hopp och rails. För den som är sugen på längdskidåkning finns även fem kilometer preparerade spår.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Det är enkelt att ta sig till Hallandsås med tåg och flyg, då orten ligger så pass centralt i Skåne. Transfer kan ske med buss. Vallåsens Värdshus ligger bara några minuter från Hallandsåsens skidbackar. Det var från början en jaktvilla, men är nu ett familjeägt personligt hotell och konferensanläggning. Det finns 23 dubbelrum och ett lovordat kök som serverar lokalproducerad och ekologisk mat.

Hallandsåsen har mycket mer än bara skidåkning i och med att orten inte är någon traditionell skidort. Naturen är mångsidig och innehåller såväl dramatiska klippor som böljande hedar. Flera naturreservat ligger i området. Golf, jakt & fiske, vandring och äventyr är stort i Hallandsåsen.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 6.3/10 (7 röster)
Hallandsås, 6.3 out of 10 based on 7 ratings


Kommentera