Funäsdalen

Funäsdalen är en ort i västra Härjedalen, nära den norska gränsen. Orten har på senare år utvecklats allt starkare till att bli en skidort, genom att skidområdet har utvidgats och fler lägenheter och turistbäddar har byggts. Framöver planeras en gondolbana från centrum upp till toppen av berget samt en ny topprestaurang. Funäsdalen är också sedan länge en samisk samlingsplats och centrum för den sydsamiska kulturen. Sedan 2005 arrangeras årligen de samiska fest- och kulturdagarna, Lopme Naestie, i Funäsdalen.

Skidåkning

Funäsdalsberget har numera den högsta fallhöjden och den längsta pistlängden av orterna i Funäsdalsfjällen. Funäsdalen är en del av det större området Funäsdalsfjällen, vilket består av Ramundberget, Tänndalen, Tännäskröket (Tännäs) och så Funäsdalen. Flera toppar i området är över tusen meter höga och man har en lång tradition av skidåkning och turism – det första fjällpensionatet öppnade 1882. Om man vill åka till en skidort med mycket snö och fin skidåkning så är Funäsdalen ett givet val. Funäsdalen brukar nämligen toppa snöligan tillsammans med Riksgränsen, fem meter snö per säsong är inte ovanligt. Eftersom Funäsdalen ligger så högt över havet så är området snösäkert och snön är ofta torr, mjuk och lättåkt. Funäsdalen har 16 nedfarter av varierande svårighetsgrad och 4 liftar. Den längsta nedfarten är 1700 meter och den högsta fallhöjden är 341 meter. Det finns barnområde och skidskola samt två stycken parker, Loparken och Trôtparken. I hela Funäsdalsfjällen finns 121 nedfarter, flest på ett skidpass i Sverige.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Funäsdalen by har flera olika slags boenden att välja mellan, allt från hotell till stugboende och camping. Man kan också bo i Tänndalen eller Ramundbergets Fjällgård som är ett av fjällens charmigaste hotell. Även restauranger finns det gott om, exempelvis Ramundbergets Fjällgård, Strandgården norr om Hamra, Veras Krog i Funäsdalen by samt krohen på Pinnens Fjällgård. Det finns inget vidare nattliv i Funäsdalen, men under högsäsong är det bra stämning på Veras Krog, Hamra värdshus och Eriksgårdens Fjällhotell.

Resa till Funäsdalen går snabbt och bekvämt då det finns såväl direkttåg som direktflyg där transfer till Funäsdalen ingår. Det tar drygt två timmar mellan Arlanda och Funäsdalen.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 5.4/10 (8 röster)
Funäsdalen , 5.4 out of 10 based on 8 ratings


Kommentera