Fjätervålen

Fjätervålen är ett berg i norra Dalarna, ungefär två mil öster om Idre. Det är också namnet på en skidanläggning och stugby. Anläggningen grundades på 1960-talet och under 70-talet byggdes den första liften och de första stugorna. Toppen ligger 1002 meter över havet.

Skidåkning

I Fjätervålen finns fyra liftar och 18 nedfarter i olika svårighetsgrader. Backarna är godkända av FIS för slalom, storslalom och super G damer. Den högsta fallhöjden är 317 meter och längsta nedfarten är 3000 meter. Under tre tillfällen har man använt sig av Fjätervålens skidbackar i Alpina svenska mästerskap. Redan 1992 hölls Junior SM i Fjätervålen och eliten tävlade där under 1996 och 2009. Många alpina klubbar förlägger träning och tävling i Fjätervålen. De 18 pisterna är långa, breda och välpreparerade. Det känns aldrig trångt eftersom det är en väldigt stor åkyta i förhållande till antalet gäster. Alla backar sammanstrålar på ett enda ställe, vilket gör att om man åker med ett sällskap så kan alla välja att åka i sin favoritbacke och ändå hittar man enkelt varandra igen vid backens slut.

Fjätervålens backar är perfekta för brädåkning och craving. En park håller på att ordningsställas med hopp, rails och boxar för både skidåkare och brädåkare. För barnen finns ett barnområde med snälla backar och en långsam lift. Upp till sju år åker även barnen gratis i backarna. Självklart finns även skidskola för både stora och små i olika svårighetsgrader. Telemark är stort i Fjätervålen och likaså längdskidåkning. Det finns 20 kilometer preparerade längdskidspår i Fjätervålen och inom Naturreservatet som innefattar fjälltopparna Städjan, Nipfjället och Fjätervålen finns också flera skidleder.

Om man blir sugen på ännu mera skidåkning så kan man köpa områdeskortet Idrepasset som berättigar till skidåkning även på grannanläggningen Idre Fjäll och då får du ytterligare 41 nedfarter att prova på.

Boende, resa och övriga aktiviteter

I Fjätervålen finns en stugby med ungefär 200 stugor. I området finns också en stor mängd privata stugor. Skidanläggningen har värdshus, skidskola, skidshop, livsmedelsbutik, skoteruthyrning och renraid. Fjätervålen ligger också nära flera andra orter, det är ungefär tre mil till Särna och Idre fjäll som har gott om service.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 0.0/10 (0 röster)


Kommentera