Duved

Duved är en skidort som ingår i Åres skidsystem. Duved ligger i Åre kommun och där bor cirka 900 invånare permanent. Till skillnad från många andra svenska skidorter så är därför Duved en levande by. Det är ingen konstgjord skidort enbart uppbyggd kring skidåkning och turism, utan orten lever året runt, det finns affärer, skolor och restauranger som är öppna hela året. Duved har därför en bra service där du kan finna allt som kan behövas. Orten har också en lång tradition av turism. De första gästerna upptäckte byn redan i slutet av 1800-talet.

Skidåkning

Duved tillhör Åres skidområde och pistsystemet är relativt stort, inte minst eftersom Duveds och Tegefjälls liftsystem är sammanflätade. I området finns totalt 49 liftar och en högsta fallhöjd på 890 meter. I själva Duved finns 11 liftar, 26 nedfarter, 3 barnområden och 2 stycken funparks. Med så många nedfarter som Duved och Åre har så finns det verkligen något för alla. Därför passar Duved så bra för familjer eller andra grupper som ligger på varierande nivåer. Alla kan välja de backar som passar dem bäst då det finns allt från platta barnbackar till svartaste svarta pisten. I Duved finns också flera skidskolor och backarna passar också perfekt för brädåkning eller craving.

Boende, resa och övriga aktiviteter

I Duveds by finns allt du kan behöva, från post och apotek till restauranger, pubar och sportaffärer med skiduthyrning. Från centrala Åre går skidbussar varje dag under skidsäsongen. Åre ligger mindre än en mil från Duved så det går snabbt och enkelt att ta sig mellan orterna.

I Duved kan du bo på exempelvis Duveds Semesterby, en anläggning med 26 stugor högt och vackert beläget på Mullfjällets södersluttning med utsikt ner mot Duved. Från stugorna är det bara 350 meter till liftarna och längdskidspår finns i stort sett utanför dörren. Du kan också bo på historiska Millestgården som ligger vid stranden av Indalsälven. Det ligger förvisso två kilometer från liftsystemet, men det är ett mysigt och prisvärt boende och det finns möjlighet till transport till och från liftarna. Missa inte Millestgårdens fantastiska älgfarm. Hotell Renen, Forsa fjällby och Fjällportens stugby är andra alternativ till boende nära Duveds by.

Eftersom Duved ligger nära Åre och nära norska gränsen finns mycket sevärdheter att utforska. Besök Åre gamla kyrka eller åk till Trondheim över dagen.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 5.3/10 (4 röster)
Duved , 5.3 out of 10 based on 4 ratings


Kommentera