Skidresor Dundret

Dundret är ett lågfjäll och en skidort som ligger strax utanför Gällivare i Lappland. Fjället sträcker sig 823 meter över havet och utsikten är både vidsträckt och magnifik. Det går att ta sig ända upp på toppen med en bilväg. Från Dundrets västra topp kan man se en elftedel av Sveriges yta om det är klart väder. Midnattssolen är synlig från toppen från början av juni till mitten av juli. Vid klart väder kan man också se både Sarekfjällen och Kebnekaise från Dundrets topp. Namnet Dundret kommer från finskans namn för fjäll, tunturi, som i sin tur kommer från det samiska ordet tuoddar, som betyder lågfjäll.

Skidåkning och snowboard i Dundret

I Dundret finns 13 pister och 7 liftar, samtliga är släpliftar. Nedfarterna har varierande svårighetsgrad. Högsta fallhöjden är 250 meter och längsta nedfarten är 2500 meter. För längdskidåkarna finns tio kilometer preparerade spår och det finns även en hoppbacke. Säsongen börjar redan i slutet av oktober och sträcker sig ända till månadsskiftet april/maj. Eftersom säsongen startar så tidigt är det många skidlandslag som startar sin säsongsträning just på Dundret. Många högklassiga skidtävlingar har hållits på Dundret genom åren, både i alpint och längd. Exempelvis arrangerades en alpin världscupstävling på Dundret 1984. Gällivare har fostrat många skidåkare genom årens lopp, vilket inte är oväntat tack vare en tidig och lång säsong samt bra och branta backar. Det finns ett speciellt barnområde, men ingen skidskola.

Boende, resa och övriga aktiviteter i Dundret

På en höjd intill liftanläggningen finns Hotell Björnfällan i en ståtlig timmerbyggnad. Det finns även stugor för uthyrning och en campingplats. Hotellet är den naturliga samlingspunkten där det finns en restaurang som serverar mat med lappländska influenser. Där finns också bar, bastu, konferens och after ski. Att ta sig till Dundret är inga problem. Vill man inte ta bilen så tar man tåg eller flyg till Gällivare och därefter är det bara tio minuters transfer till Dundret.

Naturupplevelserna är något att verkligen beundra i Dundret. Ända sedan 1970 har hela fjället varit avsatt som naturreservat. Den övre delen av fjället utgörs av kalfjäll där det finns flera utpräglade fjällväxter. Bäckar forsar nedför sluttningarna genom fjällbjörkskog och granskog. Här och där finns videbestånd, myrar och småsjöar. Den södra sidan av Dundret är den mest ostörda delen av naturreservatet.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 10.0/10 (1 röst)
Skidresor Dundret , 10.0 out of 10 based on 1 rating


Ett svar till “Skidresor Dundret”

  1. Meteorolog skriver:

    Fortfarande soligt och fint väder och luften känns lite svalare och friskare idag. Sugen på en promenad? Gå upp från Himlatorget längs leden mot D-backen, när du passerat liftstolparna kan du ta backen ner igen (obs! omarkerat!) eller fortsätta upp på toppen. En ganska brant sling på sina ställen men med underbar utsikt! Om man startar från receptionen och tar backen ner igen är det ca 3km och 188 höjdmeter man tar sig igenom. Glömt fikat? Ingen fara, det finns ett eller annat bär att äta på vägen!

Kommentera