Borgafjäll

Borgafjäll är en fjällby som ligger i Dorotea kommun i Lappland. Orten är mest känd för sina fina skidbackar och för den vackra utsikten mot det mäktiga fjället Borgahällan tvärs över sjön i Jämtland. Borgafjäll ligger längs konstvägen Sju Älvar och orten är också ett centrum för samerna i Frostvikens norra sameby. Det är ungefär 75 invånare som bor permanent i orten, men tusentals turister besöker årligen Borgafjäll som då lever upp. Det unika med Borgafjäll är att det ligger vid vägs ände – därefter tar vildmarken vid. Det är alltså helt naturligt att naturen är utgångspunkten för en vistelse i Borgafjäll. Även om Borgafjäll främst är en skidort så är det också många som besöker orten för att fiska, jaga, plocka svamp och bär, fjällvandra och åka skoter.

Skidåkning

I Borgafjäll kan du njuta av högklassisk skidåkning utan liftköer. Det finns 13 pister och två liftsystem samt en barnbacke med egen lift. Allt från lätta backar till svarta pister, puckelpist och off-pist finns att välja bland. Därför passar Borgafjäll bra för barnfamiljer, kompisgäng eller konferensgrupper där alla befinner sig på olika nivåer – det finns helt enkelt skidåkning för alla smaker. Du kan även ta vessla eller helikopter upp på intilliggande toppar för friåkning nerför. Missa inte de närliggande fjällen Klöverfjället och Grounake.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Du åker enkelt till Borgafjäll via tåg, flyg, buss eller bil. Med tåg åker du till Östersund för att sedan åka den sista sträckan med buss, med tåg stannar du i Vilhelmina för vidare transfer med buss. Boende kan fixas exempelvis på Borgafjälls hotell, där det även finns spa. Hotellet är ritat av arkitekten Ralph Erskine och byggnaden med dess spektakulära rum är en sevärdhet i sig själv. Gästgivaregården Borgagården, som ligger alldeles intill Borgaliften, erbjuder också boende i stugor med självhushåll eller full service.

Det finns flera restauranger, pubar, after ski, bastu, båtuthyrning samt konferensmöjligheter på skidorten Borgafjäll. Passa gärna på att prova några exotiska aktiviteter som hundspannsåkning, guldvaskning, skotersafari och vildmarksbad. Ett måste är även att njuta av de norrländska specialiteterna som älgkött, renkött, hjortron, röding, ripa, kantareller och mandelpotatis.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 7.0/10 (1 röst)
Borgafjäll, 7.0 out of 10 based on 1 rating


Kommentera