Bjursås

Bjursås är en skidort i södra Dalarna. Här finns backar i alla svårighetsgrader och närheten till Stockholm gör att det är enkelt att åka till Bjursås bara över dagen eller för en weekend. Bjursås SkiCenter ligger mitt emellan Falun och Rättvik och det tar cirka tre timmar att åka dit från Stockholm. De första liftarna restes 1978 och sedan dess har anläggningen växt successivt.

Skidåkning

I Bjursås finns det gott om backar i olika svårighetsgrader. Du kan hitta 20 nedfarter, sju liftar, tre elljusspår och även en barnbacke. Säsongen varar mellan mitten av december till mitten av april. En bra sak med Bjursås är också att liftsystemet är väl dimensionerat för antalet åkare, vilket gör att köerna är överkomliga även när det är högsäsong.Det är mestadels en lugn och trivsam miljö med en tyngdpunkt på barnfamiljer och nybörjare. Inom några mils radie finns även andra skidorter, som Rättviksbacken och Romme Alpin.

Bjursås var en av de första skidorterna i Sverige som gjorde en stor satsning på snowboardåkare. Resultatet blev en fin snowpark, Soulpark, som är en officiell Dreampark och där finns möjlighet att hoppa, trixa och annat roligt. Bjursås SkiCenter har också riktat in sig mycket på grupper och konferenser. Förutom skidåkning och brädåkning finns bland annat femkamp med lekar, snowtube och fyrhjulingsrace, tävlingar, turridning, rally och skotersafari. Skolresor och träningsläger anordnas också kontinuerligt i Bjursås.

Boende, resa och övriga aktiviteter

Att åka till Bjursås är varken dyrt eller krångligt. Från flera orter i mellansverige går det bussar på helger och skollov. Det kostar bara några hundralappar och då ingår såväl resa som liftkort. Då åker du dit tidigt på morgonen, är där precis när liftarna öppnar, åker skidor eller bräda hela dagen och sedan är det bara att slappna av i bussen på vägen hem igen. Du slipper stå i lång liftkö och du slipper köra bil på vinterhala vägar.

Du som vill åka till Bjursås för en weekend eller längre har flera alternativ att välja bland. Det finns både hotell och vandrarhem samt en stugby och en camping. Vanligtvis ingår både boende och liftkort. Du kan äta på Bäverhyddans Värdshus eller varför inte passa på att äta i pisten vid vackert väder. Självklart anordnas After Ski och relax på Bäverhyttan.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 2.5/10 (6 röster)
Bjursås, 2.5 out of 10 based on 6 ratings


Kommentera