Skidresor Åre

Åre är den största skidorten i Sverige. Åre är även en av de populäraste orterna för skidresor. Det bor omkring 1200 bofasta personer i Åre. Årligen besöker också 350 000 besökare orten, speciellt omtyckt är det att åka på skidresor till Åre. Åre ligger i västra Jämtland, vid foten av Åreskutan. Turister har besökt Åre sedan 1700-talet, framförallt av hälsoturister som kom för rekreation och för att andas den friska fjälluften. 1910 byggdes Åre bergbana och 1940 byggdes Sveriges första skidlift i Åre och blev därefter en självklar ort att åka på skidresor till. Orten har förutom skidresor och vinterturism också många sommarturister. De kommer framförallt till Åre för att fiska, åka mountainbike och fjällvandra. VM i alpin skidsport arrangerades i Åre för första gången 1954. Skistar driver skidanläggningen i Åre sedan 1999. Efter detta byggdes Holiday Club och Mix Megapol Arena för att locka ännu fler sommarturister genom exempelvis äventyrsbad och sauna world. Åre har Nordens enda kabinbana och svenska fjällens högsta fallhöjd, 890 meter. Kabinbanan och fallhöjden bidrar självklart till turismen båder sommartid och skidresor på vintertid.

skidresor åre - kabinlift

Skidåkning i Åre

Åre skidområde består av hela 111 nedfarter och 46 liftar. Liftkapaciteten är 50 000 personer i timmen. Skidområdet i Åre, dit många åker på skidresor, är indelat i två liftsystem, Duved och Tegefjäll samt Centrala Åre och Åre Björnen. Än så länge är inte skidområdena sammankopplade utan transporter sker med skidbussar. Med det stora antalet nedfarter finns det garanterat backar för alla smaker och nivåer. Skidområdet startar så tidigt som möjligt på säsongen med en eller ett par liftar, därefter öppnas liftarna successivt och i början på februari är hela anläggningen öppen för att ta emot gäster som åker på skidresor till Åre. Området stänger sedan i slutet av april, början på maj. Kvällsskidåkning sker alla dagar i veckan, så om du tänkt åka kvällsåkning på din skidresa är Åre att föredra. Åre har också världens bäst belysta skidbacke, Gästrappet, vilket är spektakulärt i sig och gynnar dig som gillar att åka på skidresor där det är ljus. Åre Björnen är skidområdet för barn och nybörjare med 17 nedfarter och 10 lifter. Där kan man bland annat åka sagoslalom med talande björnar i Björnlandet. Det finns tre stycken Dream Parks i Åres skidområde, Åre Dream Park, Duveds Dreak Park och Barnens Dream Park.

Boende, resa och övriga aktiviteter i Åre

En järnvägslinje drogs genom Åre i slutet av 1800-talet, vilket ändrade förutsättningarna för turismen i Åre radikalt, antalet skidresor till Åre ökade mycket. Tåg är fortfarande det främsta sättet att ta sig på skidresor till Åre, men tänk på att boka tåg i god tid. Självklart kan man också åka på skidresa till Åre med buss, bil och flyg, då med transfer från Östersund. Det finns gott om hotell i Åre, men man kan också bo på vandrarhem eller hyra stugor och lägenheter. Åre har ungefär 50 restauranger och 30 barer och nattklubbar.

Utförsåkning på cykel har man satsat mycket på, genom Åre bike park. Man kan också forsränna, hängflyga, fjällvandra och åka hundspann, det är alltså inte bara skidresor som är möjligt i Åre. Aktiviteterna i Åre är framförallt inriktade på äventyr och naturupplevelser. Strax väster om Åre finns en 18-håls golfbana. År 2007 invigdes Åres Zipline-park. En Zipline är en sele som sitter fast i vajrar som man åker nedför Åreskutan med. Längsta banan är 400 meter lång och det finns tio Zipline-banor i Åre.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 7.0/10 (7 röster)
Skidresor Åre, 7.0 out of 10 based on 7 ratings


Ett svar till “Skidresor Åre”

  1. Skidsemester närmar sig | Skidresor Sverige - Vi kan allt om skidresor och stugor i Sverige - Fjällresa.se skriver:

    […] Skidresor Åre […]

Kommentera