Skidresor Abisko

Den lilla orten Abisko är en given utgångspunkt för den som vill vandra Kungsleden eller åka utförsåkning i en äkta fjällvärld. Orten ligger i Lappland, i Kiruna kommun, strax intill sjön Torneträsk. Abisko heter Ábeskovvu på nordsamiska och det betyder ungefär ”skogen vid det stora vattnet”, man syftar då på Torneträsk som det stora vattnet. Abisko är en av landets solrikaste platser, ljuset är nästan arktiskt och landskapet fascinerande.

Skidåkning i Abisko fjällvärld

Abisko är ett resmål som passar alla som är intresserade av vintersporter, framförallt skidåkning. Många barnfamiljer åker till den lilla skidorten, men det finns även möjlighet till offpiståkning av hög kvalitet, så oavsett om du är nybörjare eller erfaren skidåkare så finns det åkning för dig. På berget Nuolja är det nästan alltid gott om snö. Norra sidan är mycket brant medan den södra sidan sluttar vänligare. Testa gärna några åk i Rihtunkiraravinen som är en naturlig funpark. Säsongen börjar i slutet av februari och slutar i början av maj. Det finns en lift, en backe samt ett 25 kilometer långt upplyst elljusspår för längdskidåkning. Du som vill lära dig mer om skidåkning har mycket att hämta i Abisko, där det ges bland annat lavinkurser, toppkurser och telemarkskurser. Det är också nära till många andra skidoter, däribland Björkliden, Narvik och Riksgränsen så det går ypperligt att kombinera skidåkning i Abisko med åkning i andra skidorter.

Boende, resa och övriga aktiviteter i Abisko

De flesta skidåkare bor på STF Fjällstation som ligger ett par kilometer väster om Abisko. I fjällstationen finns även restaurang, butik, skiduthyrning, butik och after ski. Det finns även en mindre lodge samt några fjällstugor intill Kungsledens början som man kan hyra. Abisko ligger tio mil från Kiruna och du tar dig lättast dit med tåg, då du kan kliva av på Abisko tågstation. Om du hellre vill ta flyget så flyger du till Kiruna och tar sedan bussen till Abisko.

Abisko Nationalpark är en av ortens stora sevärdheter. Den består av en björkskogsklädd dalgång med rikt blommande fjällängar och vackra forsar. Nationalparken inramas av mäktiga fjäll och Skandinaviens högsta fjällsjö, Torneträsk. Såväl utsikten som floran och fågellivet i parken är väl värt ett besök. I västra Abisko, nära turiststationen, flyter floden Abiskojâkka in från Torneträsk och den flyter in i Abiskokanjonen som är en av ortens attraktioner.

VN:F [1.9.3_1094]
Betyg: 8.5/10 (2 röster)
Skidresor Abisko, 8.5 out of 10 based on 2 ratings


Kommentera